Thursday, January 24, 2008

Bagaimana Melayari Internet dengan Kebersamaan Allah

Internet merupakan senjata dua mata satu pendekatan yang mempunyai dua wajah yang bertentangan; dalamnya ada unsur peruntuh dan membina,memati dan menghidup, petunjuk hidayah dan godaan. Dan cara bagaimana ia digunakan adalah garis pemisah antara keduanya.

Saya harap saya tidak keterlaluan jika saya katakan bahawa internet mempunyai daya tarikan, keberkesanan, mudah dicapai, dilayari dan bersifat interaktif yang menjadikan ia alat terkini dari segi kesan dan ruang cakupan. Ia meliputi bola bumi tanpa sekatan dan tandingan. Ia boleh dijadikan mimbar untuk orang Islam menegakkan hujah ke atas manusia dengan menyebarkan Islam dan menyampaikan dakwahnya kepada seluruh manusia di seluruh pelusuk alam.

benarlah firman Allah swt :
" Supaya tidak menjadi hujah terhadap Allah selepas kedatangan Rasul-rasul"
an-nisa:165

"dan begitulah kami jadikan kamu umat pertengahan supaya kamu menjadi saksi kepada manusia dan rasul menjadi saksi kepada kamu"
al-baqarah:143

Manakala dari sudut perniagaan pula satu kajian menunjukkan bahawa sejumlah pembelian bahan lucah melalui internet mencecah 18 billion dolar. Ini mendorong pengkaji Steve Waters berkata dalam komentarnya terhadap bencana ini:

" biasanya pelayaran internet bermula dengan cuba-cuba,kemudian ia berlarutan menjadi penagihan dan disertai dengan kesudahan yang sangat berbahaya"

  • Semua itu perlu diletakkan dalam perkiraan apabila berbicara tentang internet, melayarinya dan berinteraksi dengannya.
  • seseorang yang ingin melayari internet wajar membersihkan niat dengan betul dengan menetapkan terlebih dahulu niat sebelum memasukinya.
  • mereka yang melayari internet sebagai alat untuk berhibur akan lupa diri dan tanpa disedari terheret kepada kematiannya dalam keadaan ia tidak menyedarinya.
Kemudian duduk dihadapan internet dalam tempoh yang lama akan mensia-siakan pusingan hidup seluruhnya. Mereka akan mengabaikan tugas dan tuntutan untuk mendapatkan kebahagian di dunia dan akhirat.

Adapun apabila kita melayari gelombang internet yang ganas dalam laut yang gelap dan dalam keadaan ditemani Allah swt bererti kita hidup dalam kebersamaan ini dalam setiap urusan,suasana, dan masa.

Rasa kebersamaan ini bukan suatu yang boleh dipinjam-pinjam atau direka-reka. Kerana itu ia bukan datang dan pergi sebaliknya satu keadaan yang tetap terus berkembang tanpa kurang atau surut.

Satu kajian yang disiarkan oleh majalah Time menunjukkan bilangan laman seks mencecah angka 650 juta laman pada tahun 1998 dan dianggarkan akan sampai 8 billion pada tahun 2002. salah satu laman ini mengandungi 300 000 gambar lucah dan telah dihantar lebih satu bilion kali.

Untuk merealisasikan kebersamaan ini seseorang perlu mengekang nafsunya daripada hawa dan penyesatannya. Hawa harus ditolak dan nafsu sepatutnya dibimbing untuk menaiki tangga kesempurnaan, meninggalkan kealpaan, mengalahkan was-was, dan mengatasi anjakan-anjakan syahwat.

Kemudian dengan memelihara rasa 'muraqobah' dan 'muhasabah' serta mengekang nfsu dengan keazaman dan dipaksa dengan pekerti dan akhlak yang mulia apatah lagi dizaman yang penuh dengan fitnah dan keajaiban ini.

Sepertimana yang pernah diberi amaran dan ingatan oleh Rasulullah saw secara khusus mengenai zaman tersebut dimana orang siuman menjadi bingun, perkara makruf menjadi mungkar dan perkara mungkar menjadi makruf.

"Apabila dunia hampir kiamat akan berlaku fitnah seperti potongan malam yang gelap,fitnah seperti kepulan asap,dalam situasi itu hati manusia akan mati seperti matinya tubuh badan mereka,mereka beriman pada pagi hari dan kufur pada waktu petang, beriman pada waktu petang kufur pada waktu pagi. Antara mereka ada puak yang menjual akhlak dan agama meraka dengan habuan dunia. "
Riwayat Ahmad.

Kita berdoa kepada Allah swt agar diberikan kebaikan masa dan kebaikan mereka yang hidup pada zaman ini. Kita berlindung kepada Allah dari kejahatan zaman dan kejahatan mereka yang hidup pada zaman ini.

Ya Allah maafkanlah kami, ampunkanlah kami, perelokkan kesudahan kami, dan pastikan pada waktu kematian kami, kami sedang melakukan kebaikan dan amal soleh.

amin ya rabbalamin..

1 comment:

Yanis Ibnu Abbas said...

Assalamualaikum, ana mohon kebenaran repost&shared post akhi ini dblog ana syukran.