Wednesday, September 16, 2009

Isu: Ganyang Malaysia...Inilah lagu TERANG BULAN yang dikatakan menyerupai lagu NEGARAKU.....

Sejak zaman Presiden Soekarno lagi Indonesia telah kerap mendakwa lagu kebangsaan Malaysia "Negara Ku" telah meniru bulat-bulat melodi lagu "Terang Bulan" karya seorang warga Indonesia yang tidak diketahui namanya.

Ketika sebuah kapalterbang komersial Korea Selatan ditembak jatuh oleh pesawat pejuang Sukhoi Soviet Union pada 1979 dahulu, Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) dan seluruh masyarakat dunia mengutuk tindakan kejam Soviet Union tersebut.

Namun Presidennya ketika itu, Leonid Brezhnev mengguna pakai kaedah "The Rules Of Hundred Days". Ikut keyakinan Brezhnev selepas 100 hari dunia akan melupakan peristiwa itu. Ada benarnya kata Brezhnev. Kini peristiwa itu hanya menjadi satu catatan nota kaki pada satu mukasurat buku sejarah sahaja.

Sebagai negara yang mempunyai penduduk Islam yang ramai Malaysia dan Indonesia tentunya mahu perkara ini dapat diselesaikan dengan semangat ukhwah islamiah juga. Ini hanya isu lama yang didendangkan semula. Presiden Soekarno ketika hidupnya pun sudah tidak mahu mengungkit isu lagu 'Terang Bulan' ini lagi.

Cara segelintir rakyat Indonesia yang 'terlebih emosional' dan golongan 'pendek akal' di Jakarta melakukan 'Sweeping Malaysian' dengan buloh runcing kerana memprotes penggunaan visual tarian pendet Bali yang terdapat dalam videoclip pelancungan terbitan Discovery Channel bukanlah cara 'orang cerdik' masyarakat bijak pandai dan bertamadun bertindak.

Kita hanya mampu mendoakan yang terbaik agar isu ini dapat di redakan (kalaupun tidak dapat diselesaikan) dengan cara yang lebih bertamadun bukan dengan mengikut rentak kaki para demonstrasi jalanan yang 'pendek akal' menyalak bukit melepaskan geram emosi yang tak bertempat.

Atau kita mengguna pakai kaedah Brezhnev "The Rules Of Hundred Days"?

Namun bagamaimana pula dengan tarian poco-poco yang kini popular dan dijadikan lagu resmi senam robik anjuran kerajaan negeri Johor? Melodi dan lirik lagunya diambil bulat-bulat.

#sekadar mengambil respon dari ust Zabidi... Bersama kita fikir dan renungkannya...

1 comment:

eyna_chan89 said...

salam..

nasib baik rakyat m'sia ni cool2 belaka..x amek port pn ape sbilangn rkyt indonesia dok kutuk2 kita.
bnde2 remeh temeh ni xyah la nk d perbesar2kn smpikan 2 negara brperang krn tarian pendet. mmg x masuk akal

tp yg sedihnya...sesama islam pn nk brgaduh gara2 tarian pendet yg tah ape jnis tarian tah (xpnh dgr n tgok pn.