Tuesday, September 15, 2009

Merungkai disebalik maksud ayat 9 surah at-Taubah…

" abg, boleh tak jelaskan apakah yang dimaksudkan dengan menjualkan ayat-ayat Allah dengan harga yang sedikit dalam surah at Taubah?" seorang adik usrah bertanya kepadaku baru-baru ini.


 

Aku dengan ringkas menjawab, "wallhualam". Tapi hatiku berdetik apakah sebenarnya yang dimaksudkan oleh Allah swt di dalam ayat itu.


 

Dulu masa kecil-kecil, aku selalu diingatkan bahawa bila menbeli al-Quran jangan tawar harganya. Beli terus tanpa tawaran. Itulah pendidikan informal daripada persekitaranku sepanjang 23 tahun.


 

Alhamdulillah… akhirnya aku berjumpa dengan jawapan malam tadi (22 Ramadan 1230H) suatu artikel pendek yang ditulis oleh ust Zaharudin Abdul Rahman. Mungkin boleh dikongsikan bersama dengan sahabat alam maya sekalian.


 

Apakah maksud "menjual agama" di dalam ayat 9 surah at-Taubah?


 

Menurut Tafsir Jalalain, "Mereka menjualkan ayat-ayat Allah dengan harga yang sedikit" itu bererti mereka meninggalkan ajaran dan perintah ayat-ayat tersebut demi keinginan hawa nafsu semata. Lalu mereka menghalangi manusia daripada mengikut jalan Allah iaitu agamaNya.


 

Menurut Tafsir al-Qurtubi, ayat 9 dalam surah at-Taubah menjelaskan bahawa ayat ini ditujukan kepada orang yahudi yang menjual ayat-ayat Allah dengan penjelasan yang kabur demi mendapatkan kepimpinan dan harta benda.


 

Siapa sahaja yang mengambil sogokan (rasuah) untuk mengubah kebenaran, menyatakan batil suatu kebenaran, menolak melakukan apa yang dia ketahui hakikatnya ia termasuk dalam ayat tersebut. (Tafsir al-Qurtubi, 1372H.)


 

Menurut Tafsir Ibn Kathir, ayat 9 dalam surah at-Taubah bermaksud mereka yang menolak mengikuti ayat-ayat Allah kerana digelincirkan oleh urusan-urusan dunia yang rendah. Lalu mereka menghalang orang ramai daripada mengikut jalan-Nya iaitu mereka menghalangi kaum mukmin untuk mengikuti kebenaran.


 

Jelas dari tafsiran para ulama tafsir, "menjual agama" yang disebut di dalam ayat itu merujuk kepada:


 

  1. Kumpulan ahli agama atau mana-mana umat Islam yang menghalalkan yang haram demi menjaga gaji, status dan kedudukan mereka. Memutarbelitkan kebenaran kerana mempertahankan kebatilan.


     

  2. Kumpulan ahli agama atau mana-mana umat Islam yang menyembunyikan kebenaran daripada disampaikan kerana menjaga pangkat dan kedudukan mereka atau mencari keredaan majikan atau perintah.


     

  3. Kumpulan ahli agama atau mana-mana umat Islam yang menukarkan erti dan tafsiran ayat al-Quran dan hadis demi menyokong sesuatu tindakan batil atau salah mereka demi menjaga kedudukan, pangkat dan harta mereka.


     

Begitulah penjelasan yang telah mencerahkan pemikiranku selepas membaca artikel daripada ust Zaharuddin. Rupanya, selama ini aku telah diserapkan kefahaman yang silap dalam menafsirkan ayat "menjual agama dengan ayat-ayat yang sedikit".


 

Jadi selepas ini, kita bolehlah melakukan tawar-menawar ketika membeli al-Quran tapi biarlah ia berlangsung dengan penuh akhlak islami. Janganlah terlalu bersikap menawarkan harga yang terlalu rendah tapi berpada-padalah… Hak peniaga perlu dijaga.

1 comment:

biar la rahsia said...

allah berkata...

Mereka menukarkan ayat-ayat Allah dengan harga yang sedikit, lalu mereka menghalangi (manusia) dari jalan Allah. Sesungguhnya amat buruklah apa yang mereka kerjakan.
(QS at-Taubah [9]: 9).

tafsirah...macam2 manusia yang berkata...

surah at - taubah ayat 9... sagat jelas.... jagan kita pusing2 ayat 2...

siapa tuhan??? manusia ke allah... renung2kan lah...